Kto si dnes dokáže predstaviť svet bez čokolády? Len málokto z nás. Avšak nie je to tak dávno, čo sme mohli začať brať čokoládu ako samozrejmosť. V r. 1519 španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz objavil tajomstvo nápoja vládcov Aztékov. Nápoj bol tmavý, horký, z vysoko cenených kakaových strukov. Za 100 kakaových strukov sa v tej dobe dal kúpiť jeden zdravý otrok. Už to napovedá, prečo Aztékovia držali tmavý nápoj v tajnosti pred celou Európou. V 16. st. sa uskutočnila snaha doviezť z Mexika do Španielska 200 ton kakaových strukov, avšak niekoľko lodí bolo zajatých a tajomstvo po 100 rokoch prezradené. V priebehu 17. st. sa s kakaom zoznámil zvyšok Európy. Najviac ho ospevovalo Holandsko, Švajčiarsko, Anglicko, Belgicko, … Až do 19. st. sa čokoláda konzumovala ako nápoj, ale už s pridaním cukru či mlieka. Samozrejme vždy ako tekutina. Je to až cca 150 rokov, keď ľudstvo prišlo na bonbóny, tabuľkové čokolády – presne tak, ako je nám známa čokoláda dnes.
Kakaové bôby sú zdrojovou surovinou na výrobu čokolády. Väčšina z nás vníma čokoládu ako nutnú nezdravú maškrtu – nutnú preto, že čokoláda tvorí až 1 % spotreby potravín západnej civilizácie, avšak s kakaovými bôbmi je to diametrálne inak. Kakaové bôby sa radia medzi SUPER FOOD a ich vlastnosti sú nezanedbateľné.
Cítite sa dobre po požití čokolády? Čokoláda je už riedená, vyskúšajte, ako na vás zapôsobí čisté kakao – neriedená čokoláda.
Chuť surového nepraženého kakaa niekto kedysi nazval tou najčokoládovejšou čokoládou. Toto prirovnanie je maximálne výstižné. Pri prvom okúsení budete cítiť silnú výraznú čokoládovitosť, avšak bez stôp sladkosti. Toto prvé stretnutie automaticky vyzve človeka k ďalšej ochutnávke. Sekané kakaové bôby sú na skus mäkké podobne ako lieskové oriešky. Neškodia zubom a v menšej miere sú vhodné aj pre deti. Na kakaové bôby si človek zvyká postupne behom jedného 50g balení. Mnohým ľuďom chýba enormná sladkosť čokolády, avšak po skonzumovaní sáčku, po okúsení všetkých vlastností bôbov, sa už žiadna čokoláda nebude zdať dosť čokoládová…
Ustanovenie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotných tvrdeniach, nám nedovoľuje informovať vás o účinkoch kakaových bôbov na váš organizmus. Informácie o pôsobení si, prosím, dohľadajte vo voľne dostupných zdrojoch alebo v herbári.
Tradičné užitie:
Kakaové bôby, ako už bolo zmienené, možno konzumovať namiesto čokolády ako pochutinu. Je vhodné ich využívať pri varení, pečení, príprave dezertov, nápojov či skúsiť vyrobiť vlastnú domácu čokoládu. Kakaových bôbov nezjete toľko ako sladkej čokolády, okamžite navodzujú pocit sýtosti.
Nutričné hodnoty:
|
Nutričné hodnoty v 100 g
|
Energetická hodnota
|
1 943 kJ/464 kcal
|
Bielkoviny
|
14,29 g
|
Tuky
|
39,29 g
|
- z toho nasýtené mastné kyseliny
|
24,43 g
|
Sacharidy
|
39,29 g
|
- z toho vláknina
|
32,1 g
|
- z toho cukor
|
0 g
|
Sodík
|
0 mg
|
Krajina pôvodu: Pobrežie Slonoviny