Kustovnica čínska, známa pod latinským názvom Lycium chinense, je ker dorastajúci do výšky až troch metrov. Známe sú plody jasno červenej farby, ktoré sú považované za najhodnotnejšie ovocie planéty.
Kustovnica čínska, známa pod latinským názvom Lycium chinense, je ker dorastajúci do výšky až troch metrov. Známe sú plody jasno červenej farby.
Záujem však budia aj výhonky, ktoré sa zbierajú z rastlín špeciálne pestovaných výhradne pre výrobu kvalitného čaju. Počas rastu sú zaštipované kvety – rastliny tak nedávajú všetku svoju energiu do rastu plodov, ale práve výhonkom. Úroda je veľmi malá, cca 1/20 váhy plodov. Z mladých výhonkov sa pripravuje chutný čaj jemnej trávovej chuti a vône typickej pre kustovnicu. V Číne je tento čaj považovaný za výnimočnú delikatesu. Po použití možno výhonky samostatne zjesť alebo ich pridať do šalátu.
Ustanovenie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotných tvrdeniach, nám nedovoľuje informovať vás o účinkoch tejto rastliny na váš organizmus. Informácie o pôsobení si, prosím, dohľadajte vo voľne dostupných zdrojoch na internete či v literatúre.
Tradičné užitie: Jednu čajovú lyžičku (3 g) sušených výhonkov prelejeme 300 ml horúcej vody s teplotou 85 °C a lúhujeme 3–5 min. Následne scedíme a podávame – možno nechať v hrnčeku až do vypitia. Je možné pripraviť dva nálevy. S každým ďalším nálevom predlžujeme dobu lúhovania o 2 min. S dobou lúhovania odporúčame experimentovať.
Čistá Medicína potrebuje súhlas na využitie jednotlivých dát, aby sme Vám mohli zobraziť ponuku týkajúcu sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na tlačidlo „OK“.OdmietnuťOK